מיפו לתל-אביב
תל-אביב נוסדה בשנת 1909, אבל התהליך שהביא להקמתה מתחיל 110 שנים קודם לכן, כשנפוליאון כובש את יפו ומזכיר לאירופה את קיומה של ארץ הקודש. דווקא עם שקיעתה של האימפריה העותמאנית יפו הופכת לנמל הראשי של ארץ -ישראל ולעיר בינלאומית תוססת, המייצאת את תפוזיה לכל העולם. בין המהגרים שמגיעים לעיר אפשר למצוא פלאחים מצרים, טמפלרים גרמנים ויזמים יהודים, שמקימים שכונות חדשות מצפון לעיר. הצפונית שבהן לא תמשיך את מסורת הבנייה של יפו, אלא תתוכנן כעיר גנים ובה צנרת מים זורמים. במרכזה ייבנה מוסד הנושא בשורה חינוכית ותרבותית חדשה – גימנסיה הרצליה.
1
מכרך לעיר
תנופת הפיתוח של תל-אביב נעצרת במלחמת העולם הראשונה. בסופה חוזרים תושביה המגורשים לעירם וקוראים רחוב על שם כובש הארץ הבריטי – הגנרל אלנבי. הרחוב הופך לרחוב המרכזי של העיר המתפתחת ובו נערכות עדלאידות, תהלוכות ולוויות. מאורעות 1921 מאיצים את תהליך היפרדותה של העיר העברית מיפו הורתה, והעליות הגדולות של שנות העשרים והשלושים הופכות את תל-אביב, ללא כל סיוע של הממסד הציוני, לכרך גדול, תוסס ומבולגן. תכנית האב הראשונה של העיר מתוכננת לעיר בת 20,000 נפש, אך מיושמת על עיר של 100,000. התוצאה היא תערובת של שכיות חמדה ארכיטקטוניות לצד שכונות צריפים ואוהלים. "קודם יבנו, אחר כך נמדוד".
2
מעיר - לעיר ללא הפסקה
המרד הערבי של 1936 מאיץ את היפרדותה של תל-אביב מיפו. במלחמת העולם השנייה העיר משמשת כמרכז בילוי לחיילי בעלות הברית. ביום הכרזת העצמאות יפו נכבשת ומסופחת לעיר שנולדה ממנה. תל-אביב גדלה שוב אבל מאבדת את מעמדה כבירה בפועל לירושלים. בשנת היובל להקמתה הורסת תל-אביב את בניין הגימנסיה כדי להקים תחתיו את הבניין הגבוה במזרח התיכון. התל-אביבים עוברים דירה אל מעבר לירקון ולאיילון, אבל תל-אביב שומרת על מעמדה כבירת התרבות והבילוי. רק בתחילת שנות השמונים, על רקע הגירה שלילית מהעיר, חוזרת העיר לשקם את המרכז ההיסטורי שלה. לקראת שנת המאה שלה, זוכה העיר למעמד עיר עולם – מטרופולין בינלאומית שגורדי שחקים מצידה האחד וקהילת פועלים זרים מצידה האחר.
3
תסריט ועריכה: ענת זלצר, מודי בר-און. עורך משנה: אסף גלאי. צילום: גבריאל ביבליוביץ'. עריכת וידאו: מוריס בן-מיור, דורי טפר, גבריאל ביבליוביץ'. מוסיקה: ערן וייץ. קריינות: עלמה זק. מפיקים: מודי וענת בע"מ. ערוץ 8 ב-HOT וערוץ 10 (2009)
העיר שבלבה מקף. כיצד תל-אביב נולדה מתוך יפו, אבל שכנעה את עצמה שהיא נולדה מהחולות. כיצד היא אימצה לעצמה את דימוי העיר הלבנה וכיצד התמודדה עם העיר השחורה והאפורה שהתפתחה בשולי הדימוי. המסלול של הסדרה מלווה את מסלול ההתפתחות של העיר – מיפו צפונה אל מעבר לירקון ואז חזרה אל מרכז העיר והחייאתו מחדש על תקן שכיית חמדה נדלנית. פרקי הסדרה מלווים את ניסיונות התכנון ורגעי הכאוס שעיצבו את העיר ומביאים את קולותיהם של מנהיגי העיר, אמניה, וסתם משלמי ארנונה ודוחות חניה.